Gostovanja

Pred več kot 40 leti je takratni Pihalni orkester občine Kranj prvič gostoval izven meja Slovenije. Leta 1965 so se namreč kranjski godbeniki začeli izmenično srečevati s pihalnim orkestrom iz Železne Kaple (Avstrija), leta 1980 pa z orkestrom iz Fiumicella (Italija). Vsi trije orkestri so se nato leta 1990 odločili pripraviti skupno srečanje - poimenovali so ga Alpe-Jadran, postalo pa naj bi tradicionalno.
Glasbeni in družabni dogodek se je od tega leta izmenično odvijal v vseh treh državah oziroma mestih vse do jubilejnega 10. srečanja leta 2000 v Kranju, na katerem se nam je pridružil še pihalni orkester iz Regensburga (Nemčija), ki sicer tesno sodeluje z orkestrom iz Fiumicella. Obenem pa je bilo to za nekaj časa tudi zadnje srečanje.
Sodelovanje med štirimi orkestri je bilo za nekaj let prekinjeno in šele lansko leto je orkester iz Fiumicella k oživitvi dogodka ponovno povabil preostale tri orkestre. Konec julija 2005 se je tako po štirih letih premora v italijanskem Fiumicellu ponovno zbralo približno dvesto godbenikov štirih orkestrov iz štirih držav, zdaj že vseh članic Evropske unije - na srečanju Alpe-Adria. Kljub prekinjenemu sodelovanju z Avstrijci, Italijani in Nemci pa v obdobju med 2000 in 2005 nismo mirovali. Svoj interes smo usmerili v prostor bivše Jugoslavije. Septembra 2001 in 2002 smo gostovali v hrvaškem Cavtatu, vmes (aprila 2002) smo v Kranju gostili pihalni orkester iz Cavtata, konec leta 2004 pa smo se odpravili na 'miklavževo' gostovanje v bosansko Banja Luko. Naš orkester si iz leta v leto prizadeva spoznavati nove orkestre. Leta 2006 smo v okviru spletanja prijateljskih vezi z godbami izven slovenskega prostora odpravili v Trst, kjer smo preživeli nepozaben dan v družbi orkestra Jugendmusikkapelle Millstatterberg iz Obermillstatta (Avstrija) in gostiteljev, Complesso Bandistico Arcobaleno di Trieste.